Mühl Fogászat, Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő logó


Rögzítés


Csoportosítás

   - (főként) mechanikai (fizikai)
    - (főként) adhezív (kémiai)


Mechanikai

Fő jellemzője, hogy ragasztóerejét többnyire a restauráció és a preparált fogfelszín felületi érdességébe betüremkedő cementanyag merev tartása biztosítja. A nem megfelelően kivitelezett adhezív rögzítés is mechanikainak tekinthető.

Indikációk

Ideiglenes fogművek, fém -, vagy fémvázas fogpótlások, cirkónium-dioxid alapú restaurációk rögzítése. Bármely csementtípus alkalmas rá. Cirkónium-vázas hidak, koronák esetén jeletőséggel bírhat a cement színe, ilyen esetben kompozit, vagy kompomer cementeket javaslunk, amik további előnyei, hogy nem oldékonyak, és megfelelő primerekkel addhezív "irányba" eltolható a kötésük. Fém esetében fém primer (pl: GC Metall Primer II, Alloy Primer, Ivoclar Vivadent ) Monobond Plus, cirkónium esetében Monobond Plus (minimális plusz kötés).


Adhezív

Főbb jellemzője, hogy a mechanikai kötést másodlagos kémiai kapcsolat is erősíti. A megnövekedett kötéserő lehetővé teszi a rögzítést kompromisszumos tartási és ellenállási forma esetén, vagy a minimálinvazív technikák alkalmazását.

Indikációs területek

Földpát és üvegkerámiák rögzítése (Emax), rostmegerősítésű kompozitcsapok, és kompozit munkák beragasztása

Esztétikus munkák esetén javasoljuk glicerines próbapaszták alkalmazását, mert a ragasztóanyag színe a beragasztott restaurációjét +- 1,5 árnyalattal is befolyásolhatja.

Fontos a csonk színének ismerete nem csak a ragasztó szempontjából, de a megfelelő opacitású préspellet megválasztása miatt is.

Addhezív rögzítésre kompozit cementet használunk. Ezekből a kötés tipusától függően lehet kémiai -, fényre - (flow kompozit), duál - és köztes kötésű változat. Fontos az adott cement ismerete a megfelelő használat érdekében. A fényre is kötő (duál) cementek esetében a kötés mindig erősebb, ha fény is éri, mint ha csak a kémiai katalizátor indítja be a folyamatot. Nem javasoljuk duálcementek alkalmazását nem fényáteresztő restaurációk rögzítésére.
Emax ragasztásánál a Restaurációt bepróbálás után zsírtalanítjuk, felületét 20s-ig HF savval kondícionáljuk (hosszabb idejű savazás rongálja az anyag szerkezetét!!!), Monobond-dal szilanizáljuk. A preparált fogfelszínt lepolírozzuk, mossuk, majd szokásos módon foszforsavval kondícionáljuk. Továbbiakban az adott kompozitcement gyári utasításait követjük.

Mühl Fogtechnika elérhetőségei

Laborvezető
Mühl Zsolt
+36-30/632-3162
muhlzsolt @ gmail . com

Fogtechnikai adminisztrátor
Weichardt Rebeka
+36-30/632-3164
+36-72/485-403
muhlgyula @ gmail . com

7300 Komló, Pécsi út 1. 2.em.

Szolgáltatásaink

  • CAD/CAM technológia
  • Fémmentes technológiák
  • Implantátum protetika
  • Fémvázas rögzített pótlások
  • Kivehető fogpótlások