Mühl Fogászat, Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő logó


Fémmentes technologiák

A korszerű fémmentes restauráció megtervezése a pótlás típusának megahtározásával kezdődik.


Fogtechnikai laborunkban készülő típusok

1 - cirkónium-dioxid vázra égetett földpát kerámia (Cercon Ceram KISS / Emax Ceram)

2 - cirkónium-dioxid vázra préselt földpát kerámia (Emax-Zirpress - vagy csak a műíny, vagy teljes anatómikus préselt leplezés)

Cirkónium-dioxid vázak megmunkálását kizárólag magas fordulaton, FG befogású, VÍZHŰTÉSES technikai turbinákkal végezzük (szárazon mikrorepedések képződnek, még alacsony fordulaton is).

3 - teljes anatómikus, préselt lítium-diszilikát kerámia(EmaxPress) (hat eltérő opacitás, melyek ismerete, és pontos meghatározása a megfelelő esztétikus végeredmény alapfeltétele)

4 - cut-back technikával készült lítium-diszilikát kerámia (Emax press) földpát kerámiával kiegészítve (Emax ceram)

5 - préselt lítium-diszilikát kerámia váz (Emax press) földpát kerámiával leplezve

6 - kompozit restauráció / inlay híd dentapreg rosttal erősítve (Heraus Kulzer SIGNUM)Cirkónium-dioxid vázak készítése CAD/CAM technikával fogtechnikai-laborok számára


1- cirkónium-dioxid vázra égetett földpát kerámia (Cercon Ceram KISS / Emax Ceram)

A szokványosan alkalmazott fém-kerámia munkamenettel megegyező előkészítés, lenyomatvétel és cementezés. A gingiva színe természetes marad. A váz alapanyaga teljesen allergiamentes. A cirkónium a lítium-diszilikátnál sokkal kevesebb fényt enged át, de rendkívül erős vázanyag. A leplező kerámia a hőtágulási együtthatójában különbözik a fém-kerámia leplezőrendszertől. Cementezésre bármely korábban megszokott végleges beragasztó cement alkalmas, laborunk a kompmer, rezin-módosított GIC, és kompozit cementeket javasolja. A ragasztás rezin tartalmú cementekkel, és cirkónium primerrel (pl.: Ivoclar Vivadent Monobond PLUS) adhezívvé tehető.


2 - cirkónium-dioxid vázra préselt földpát kerámia (Emax-Zirpress, vagy csak a műíny, vagy teljes anatómikus préselt leplezés)

A fent leírtaktól a leplezés módjában különbözik. A préseléses technikának köszönhetően a leplezés, sokkal homogénebb, az esetleges lepattanás veszélye jelentősen kisebb. A rétegzéses technikával szemben itt a kályhában nem kerekednek le a csücskök, barázdák, de individualizálásra csak a külső festés alkalmazható. Indikációs területek az oldalzóna, és / vagy a műíny leplezés kialakítása.


3 - teljes anatómikus, préselt lítium-diszilikát kerámia (EmaxPress) (hat eltérő opacitás, melyek ismerete, és pontos meghatározása a megfelelő esztétikus végeredmény alapfeltétele)

A lítium-diszilikát kerámia az összes kerámia rendszer között a legideálisabb esztétikus megoldást kínálja. Vázként alkalmazva ereje csak harmada a cirkónium-dioxidénak, de anatómikus formát préselve a korona összereje meghaladja a cirkón + leplezőkerámia összértékét. Ideális megoldás premoláris, moláris koronák, háromtagú hidak, betétek , fazetták készítésére. Fényáteresztése a présanyag függvénye, hat eltérő opacitása a cirkónium mattságától a zománc üvegszerű opálos transzparenciájáig terjed. Cementezésére kizárólag kompozitcementeket ajánlunk, adhezív technikával. A rendszer alkalmazása képzettséget igényel. Kizárólag kifogástalan VÁLLAS előkészítéssel és precíz lenyomatvétel alapján készíthető.


4 - Cut-back technikával készült lítium-diszilikát kerámia (Emax press) földpát kerámiával kiegészítve (Emax ceram)

A 3-as megoldástól annyiban tér el, hogy az esztétikumot fokozandó a fazetták és front koronák (ez az indikáció) éli részét visszacsiszoljuk, és rétegzéses technikával építjük ki. Ez ugyan a restauráció erejét mérsékli, de anterior pótlásokról lévén szó, a présanyag 400 Mpa-os szilárdsága biztosítja a kellő ellenállást, a fényáteresztés mértéke egyedülállóan élethű végeredményt eredményez, amit már csak az 5-ös típusú fémmentes pótlás fokozhat. Cementezésére kizárólag kompozitcementeket ajánlunk, adhezív technikával. A rendszer alkalmazása képzettséget igényel. Kizárólag kifogástalan VÁLLAS előkészítéssel és precíz lenyomatvétel alapján készíthető.


5 - préselt lítium-diszilikát kerámia váz (Emax press) földpát kerámiával leplezve

Kizárólag front régió teljes borítókoronáihoz választjuk, itt a vékony váz megfelelő előkészítés esetén nem jelent problémát. A palatinális koronarész nincs leplezve, ott teljes vastagságban 400 Mpa-os présanyag található. Fényáteresztése, esztétikuma az összes korábban felsorolt eljárást magasan felülmúlja. A gingiva természetes színét az teszi teljessé, hogy a fényt a szulkuszba vezeti, és a marginális ínyt belülről világítja meg. Erre még az oxid-kerámia vázas fémmentes pótlások sem képesek. Fényáteresztése a présanyag függvénye, hat eltérő opacitása a cirkónium mattságától a zománc üvegszerű opálos transzparenciájáig terjed. Alkalmazása feltétlenül a technológia tökéletes ismeretét igényli. Kizárólag kifogástalan VÁLLAS előkészítésselés precíz lenyomatvétel alapján készíthető.


6 - kompozit restauráció / inlay híd dentapreg rosttal erősítve

Költséghatékony, felhasználóbarát fémmentes megoldás. Esztétikuma némileg elmarad a kerámiákétól, de betétek készítésére nagyon jól alkalmazható. Keménysége antagonistabarát, cementezése a megszokott addhezív technikát igényli. Rendelői kompozitokkal jól javítható. Bár nem javasoljuk, héjak, és koronák is készíthetőek belőle. Inlay híd esetében a köztes tagot a betétekben elhorganyzott dentapreg üvegszálas rosttal erősítjük meg.

Mühl Fogtechnika elérhetőségei

Laborvezető
Mühl Zsolt
+36-30/632-3162
muhlzsolt @ gmail . com

Fogtechnikai adminisztrátor
Weichardt Rebeka
+36-30/632-3164
+36-72/485-403
muhlgyula @ gmail . com

7300 Komló, Pécsi út 1. 2.em.

Szolgáltatásaink

  • CAD/CAM technológia
  • Fémmentes technológiák
  • Implantátum protetika
  • Fémvázas rögzített pótlások
  • Kivehető fogpótlások