Mühl Fogászat, Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő logó


Implantológia

Implantáció, implantátum, foghiány pótlás, rögzített-, kivehető-, ideiglenes-, teljes fogpótlás, csontfelépítő műtét

Az implantáció a teljes, vagy részleges foghiány pótlására szolgáló eljárás. A műtét előtt orvosi vizsgálatok és röntgenfelvételek alapján történik az implantációs fogpótlás tervezése és az időpont egyeztetése. A tervezett időpont előtt két nappal, napi kétszer klórhexidines szájöblögetést kell kezdeni. Amennyiben az orvos szükségesnek ítéli, a műtét előtt egy órával antibiotikumot kell bevenni a gyulladásos szövődmények elkerülése céljából.

implantació

Egy, vagy több foghiány pótlása esetén a hiányt határoló fogakat nem kell lecsiszolni. Ilyenkor szóló koronával, vagy többtagú híddal rögzített fogpótlást kapunk.

Teljes fogatlanság esetén megfelelő csontkínálat mellett (amit csontpótlóval művileg is megteremthető) teljes rögzített fogpótlást is készíthetünk. Ehhez alsó állcsontban minimum hat, felső esetében minimum nyolc implantátum szükséges.

03 implantacios fogpotlas02 implantatum komlo

A kivehető fogpótlások rögzítettsége nagymértékben fokozható a műgyökerek beültetésével. Az alsó állcsontban minimum kettő a felsőben minimum négy implantátum szükséges a megfelelő stabilitás eléréséhez. A műgyökér felépítménye láthatatlanul, a fogpótlásban az erre speciálisan kialakított részben helyezkedik el. Az implantátumok a fogpótlás elemelkedését gátolják.

04 rogzitett fogpotlas implantatum

A fogak elvesztésének egyik súlyos következménye az egykori fogágy csontjának visszaépülése. Implantátummal terhelt csont esetében az a csontlebontódás a fogágy csontjához hasonló, “fiziológiás” mértékűre csökken.

Ha már korábban jelentős csontleépülés történt, az implantációt megelőzően csontfelépítő műtétre lehet szükség, ami mára a műgyökérbeültetéshez hasonló rutinbeavatkozásnak számít.


Implantáció módja:

Helyi érzéstelenítésben, esetleg gyenge szedációban a fogínyen metszést ejtünk. A befogadó csontot láthatóvá tesszük, és fúróval kialakítjuk az implantátum-ágyat. Az implantátum kívül csavar formájú behajtással a végleges pozíciójába juttatható. A csontban a furat tervezett helyén idegek nincsenek, ezért a beavatkozás nem jár fájdalommal, csak rezgés, nyomogatás érezhető. Mivel a sebet a műtét végeztével varratokkal zárjuk, így nyílt seb nem marad. A beavatkozást követően egy fájdalomcsillapító bevételét javasoljuk, ami az esetek többségében elegendő is folyamatos szedésre nincs szükség. A varratszedésig rendszeres szájöblögetés, 1 hétig antibiotikum szedése javasolt. A műtét utáni duzzanat az első napokban, az arcot nem közvetlenül érő jeges borogatással csökkenthető.

Sok esetben az implantáció a fog eltávolításával egy időben is megtörténhet. Ilyenkor az ínyt egy u.n. ínyformázó csavar, vagy ideiglenes korona körül zárjuk.


Terhelhetőség, ideiglenes fogpótlás:

Az implantátumok átlagosan három hónappal a beültetést követően terhelhetőek. Ezt megelőzően ideiglenes fogpótlás készítésére van lehetőség, aminek használata bizonyos esetekben előnytelenül érintheti az implantátumok gyógyulását.


Implantátum behelyezés és protetikai munka bemutatása

implantátum behelyezés protetikai munka bemutatása


Sikerességi ráta, garancia:

Az implantátum alapanyagát, ismereteink szerint minden szervezet befogadja. A műgyökér beültetés esetében beszélhetünk korai szövődmény miatti sikertelenségről, amit sebgyógyulási zavar, korábbról a csontban tünetmentesen visszamaradt fertőzés, általános betegség okozhat. Ennek gyakorisága komlói rendelőnkben 0,5% alatti. Ilyen esetekben az implantátumot további költség nélkül cserére kerül. Ha erre a csontozat nem alkalmas, az implantátum ára az alternatívaként készíthető fogpótlás díjából jóváírásra kerül. Ha a sebgyógyulást rossz szájhygiéne,  vagy egy javaslatunk ellenére viselt, vagy törés esetén be nem állíttatott ideiglenes fogpótlás okozott, a korrekciós kezelések a páciens részéről térítendőek.

Ha a gyógyulási idő leteltével a fogpótlás elkészül, annak megfelelőségét röntgen-, és fényképfelvételekkel dokumentáljuk. Nem megfelelő tisztítás során az implantátumos fogmű nyakát kórokozók megtámadhatják, így implantátumágy gyulladás, és csontsorvadás alakulhat ki. Ez a betegség gócként viselkedik a szervezetben, így helyi-, és távoli tüneteket okozhat. Fontos, hogy  felkészüljön a fogpótlás minőségének megőrzésére, és rendszeres kontrollok során győződjön meg róla, hogy sikeresen tartja karban fogművét. A legtöbb esetben a nem látható területen hiányos tisztításáról a páciensnek nincs tudomása, ezért szájhygiénikus munkatársunk közreműködése megelőzheti a nem kívánatos komplikációkat.


Implantációt kizáró körülmények:

Súlyosan leromlott egészségi állapot, megelőzően az arc, nyak területére kapott sugárkezelés, csontritkulásra, daganatos betegségekre szedett biszfoszfonát gyógyszerek használata, és súlyos, kálciumvesztéssel járó vesebetegségek. Egyéb esetben, szükség esetén gyógyszeres előkészítéssel az implantáció alacsony kockázattal elvégezhető.

 

 

Implantátumra készült rögzített fogpótlás

Fogászati és szájsebészeti szakrendelés

Rendelési idő bejelentkezés alapján, akut esetben hívja a +36-30/500-1211-es telefonszámot!

Fogorvosaink:

 • Dr. Mühl Attila
 • Dr. Sashegyi Patrik
 • Dr. Sörnyei Flóra


Cím: 7300 Komló, Pécsi út 1. (Tröszt épület, földszint)

muhl fogaszat fogorvosi szajsebeszeti maganrendelo

Szolgáltatásaink

 • Implantáció
 • Fogmegtartó kezelések
 • Fogpótlás készítése
 • Szájsebészet
 • Fogfehérítés
 • Fogszabályozás
 • Dentálhigiénia
 • Panorámaröntgen
 • 3D fog és arckoponya CT)
 • Parodontológia
 • Gnathológia

Partnereink

Implantációs rendszerünket a Callus Implant Solutions Kft. biztosítja
bővebben>>>

CALLUS IMPLANTÁTUM

Fogászati anyagbeszállítónk a Dental Unio Group Kft.

uj magyarorszag fejlesztesi terv

Fejlesztéseink>>>