Mühl Fogászat, Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő logó


Fogpótlás készítése

Fogpótlás készítése, rögzített korona, híd, teljes-, részleges kivehető fogpótlás, csúsztatós-, kombinált fogpótlás

 

Fogpótlás készítése

Fontos, hogy a fogsoron belül a hiányzó fogak pótolva legyenek, már egyetlen foghiány esetén is. A fogsoron belüli hiány a fogak elmozdulásához, további fogvesztéshez vezet és rontja az esélyét egy később készítendő jól működő fogpótlásnak.

 

Rögzített fogpótlások

Korona

Amennyiben a fogkorona része olyan mértékben károsodott, amit töméssel, vagy egyéb módon nem lehet helyreállítani, akkor a megfelelő előkészítés után (csiszolás felépítés) lenyomatvétel alapján a fogtechnikus, pontosan záródó, fogszínnel megegyező koronát készít. A kész koronát a fogorvos, ragasztócementtel rögzíti a lecsiszolt fogon.


Híd

Egy, vagy több foghiány esetén, a hiányt határoló fogakra nagyobb fesztávnál implantátumok beültetésével a műgyökerek felépítményeire, koronát téve, a hiányt velük összekötve, hídpótlás készíthető. A fogorvos a preparálással előkészített fogakról lenyomatot vesz, amire a fogtechnikán elkészítik a híd vázát. Ezt követően a bepróbált vázra a technikus elkészíti a megfelelő színű kerámia leplezést. Az elkészült hidat, végül a fogorvos ragasztócementtel rögzíti a fogakra, ill. a műgyökerek felépítményre. A hidak és koronák elkészítésének technikájában nagy különbségek vannak, kezdve a felhasznált lenyomatanyagok minőségétől a pótlások anyagösszetételéig. A koronákat, hidakat, minden esetben porcelán borítja.

 

A korona és hídpótlás anyagai

Fém-kerámia

A koronák stabilitását a fém váz adja, amire a fogszínnel megegyező kerámiát égetnek.


Arany-kerámia

A koronák alapját arany ötvözetből készült váz alkotja, ami tökéletesen illeszkedik a vállasan csiszolt fogakhoz. Az arany nagy pontossággal önthető fém, ezért jóval precízebb pótlás készíthető belőle, mint a hagyományos fém kerámia eljárással. Leplező anyaga szintén kerámia.

arany-kerámia


Cirkónium-oxid

A koronák alapját, cirkónium-oxid (nagy szilárdságú kerámia) váz alkotja, ami nagyon stabilan és precízen illeszkedik a vállasan előkészített fogakhoz. Leplező anyaga kerámia, aminek színe a saját, vagy választott fogszínnel egyezik. A pótlás teljesen fémmentes, ezért allergiás reakciót nem vált ki, nincs többet fémes szájíz, esztétikailag a legtökéletesebb látványt nyújtja.

cirkónium korona

cirkonium korona 380

 

 

Vállas preparálás

Az eljárás során un. váll perem kerül kialakításra a fog nyaki részén, amin a korona ül, így az nem nyomja, vagy irritálja az ínyt. A csiszolás megkezdése előtt, az orvos egy vékony fonalat tesz az íny és a foggyökér közé, amit a munka végeztével eltávolít. Így egy kis rés lesz az íny és a gyökér között és levehető a precíziós lenyomat. A fogtechnikus a lenyomat alapján elkészíti a pontosan illeszkedő pótlást. A hagyományos előkészítésű koronákkal szemben a korona váll részére is kerámia kerül, megakadályozva a váz fém színű áttetszését a fognyaknál. A korona széle nem áll el az ínytől, ezért csökken az alászuvasodás veszélye. A vállas csiszolással készült pótlások, megőrzik az íny és a fogágy egészségét.

 

Teljes kivehető fogpótlás

Cél a teljes foghiányú állcsont rágófunkciójának helyreállítás a száj nyálkahártyáján megtámasztott műanyag kivehető fogpótlással. Az alsó felső fogpótlásnak, vissza kell adnia a saját eredeti fogak harapási magasságát. Ezzel megelőzhetjük az állkapocs izület károsodását és az arc ráncos beesését.


Felső

A rózsaszín műíny beborítja a lehető legnagyobb terhelhető nyálkahártya felületet és az alámenős területre is beterjed. A szájpadot a kemény és lágy szájpad határáig be kell borítsa.


Alsó

A rózsaszín műíny beborítja a lehető legnagyobb terhelhető felületet és az alámenős területekre is beterjed. Mivel a nyelv miatt a szájfenékre a fogpótlás nem beterjeszthető, így az alsó pótlás nyálkahártya felülete kisebb a felsőnél, tapadása és stabilitása összehasonlíthatatlanul rosszabb. Lehetőség szerint célszerű implantátumokkal stabilizálni.

 

teljes kivehető fogsor

 

Részleges kivehető pótlások

Csúsztatós kombinált fogpótlás

Cél az állcsonton, a metszőfog területen megmaradt, min. négy stabil fogat a leghatékonyabban és legesztétikusabban felhasználni a kivehető fogpótlás stabilizálására.


Felépítése

A megmaradt fogakat lehetőség szerint vállas preparálással készítik elő és azokra esztétikus fogszínű kerámiával leplezett, hídpótlást készítenek (jobb esetben arany ötvözet, vagy cirkónium vázra) aminek két végén egy-egy kis párhuzamos falu henger található, ami a híd vázának anyagával egy egységet képez. A hátsó fogat helyreállító, kivehető protézis első fogai olyan esztétikus színű kompozittal borított koronák, amik belsejében egy az előbb leírt hengerekre pontosan illeszkedő teflonbetét található. A teflon és a hengerek közötti súrlódást biztosítja a kivehető pótlás stabil rögzítését kívülről látható fém alkatrészek nélkül. A kivehető rész alapja fémlemez, amit a látható részeken rózsaszín műíny borít, benne található műfogak fogszínű akrilátból készülnek (jobb esetben esztétikus fogszínű, nanókompozitból). Az alsó állcsonton az első fogak mögött a két oldalt összekötő fémív található, ennek tisztítása különös odafigyelést tesz szükségessé, megszokása néha nehézkes, de nem helyettesíthető. A felső állcsonton az összekötés a szájpadon fut a lehető legkisebb felületen.

 

Teleszkópos kombinált fogpótlás

Cél az állcsonton megmaradt max.. 2-3 fogat a leghatékonyabban és legesztétikusabban felhasználni a kivehető fogpótlás stabilizálására. Ha a megmaradt fog(ak) mozognak akkor azok rövid életidejük során, sokat segíthetnek a később fogatlanná váló páciens fogsormegszokásában.


Felépítése

A megmaradt fogakat vállas preparálással előkészítik, azokra párhuzamos hengerfalú fémkoronát (jobb esetben cirkónium) koronát ragasztanak (továbbiakban PRIMER). A primer koronákra újabb koronák készülnek, melynek alapja fém (Jobb esetben arany ötvözet), külső leplezése fogszínű kompozit (továbbiakban SZEKUNDER koronák).

A szekunder koronák a kivehető fogpótlásban rejtve, kívül látható fémelemek nélkül rögzülnek a kivehető fogpótlás stabilitását a primer - és szekunder koronák közti súrlódás biztosítja. A belső felszínen az íny védelmében a fognyakat műínnyel nem borítják, így ennek a területnek a tisztítása különös odafigyelést igényel.

A kivehető fogpótlás lehet műanyag alapú (alsó állcsont), vagy fémlemezes, amit a látható részeken szintén műanyag műíny borít (alsó, felső állcsont). Ennek tervezését első sorban a megmaradt fogak stabilitása befolyásolja. A kivehető fogpótlásrészben helyet foglaló fogak anyaga fogszínű akrilát (jobb esetben fogszínű nanokompozit).

teleszkópos kombinált fogpótlás

Fogászati és szájsebészeti szakrendelés

Rendelési idő bejelentkezés alapján, akut esetben hívja a +36-30/500-1211-es telefonszámot!

Fogorvosaink:

 • Dr. Mühl Attila
 • Dr. Sashegyi Patrik
 • Dr. Sörnyei Flóra


Cím: 7300 Komló, Pécsi út 1. (Tröszt épület, földszint)

muhl fogaszat fogorvosi szajsebeszeti maganrendelo

Szolgáltatásaink

 • Implantáció
 • Fogmegtartó kezelések
 • Fogpótlás készítése
 • Szájsebészet
 • Fogfehérítés
 • Fogszabályozás
 • Dentálhigiénia
 • Panorámaröntgen
 • 3D fog és arckoponya CT)
 • Parodontológia
 • Gnathológia

Partnereink

Implantációs rendszerünket a Callus Implant Solutions Kft. biztosítja
bővebben>>>

CALLUS IMPLANTÁTUM

Fogászati anyagbeszállítónk a Dental Unio Group Kft.

uj magyarorszag fejlesztesi terv

Fejlesztéseink>>>