Mühl Fogászat, Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő logó


Fogászati kerámiák


Csoportosítás:

    - földpát kerámia
    - fémoxiddal megerősített üvegkerámia
    - oxidkerámia


Földpát kerámia

Leggyakoribb alkalmazási területe a leplezés. A legesztétikusab megjelenésű kerámia. Felhasználási lehetőségeit az alacsony szilárdsága adja (kb.: 90MPa).

Több helyen használják váz nélkül, önmagában rétegezve, vagy préselve, de ezt kis teherbírása miatt nem javasoljuk.

Laborunkban használt anyagok

Duceram Kiss (fém-kerámia leplezés), Duceram Cercon Ceram Kiss (cirkónium váz leplezése), Emax Ceram (cirkónium váz leplezése, Emax Press lítium-diszilikát vázak leplezése), noritake (fém-kerámia vázak borítása)Fémoxiddal megrősített üvegkerámia

A kategória csúcsának az Emax Press litium-diszilikáttal megerősített üvegkerámiát tartjuk gyönyörű megjelenésével és 400MPa-os szilárdságával. A korábbi verziók már csak történelmi jelentőségűek, mint pl.: Inceram Al/Zr/Spinel.....

Indikációs területei

Inlay, onlay, veneer, korona, három tagú híd, csavaros implant korona titánbázisra ragasztva, három tagú csavaros implanthíd titánbázisra ragasztva.

Esztétikus régióban cut-back technikával, vagy sapkát préselve, Emax Ceram leplezéssel növelhetjük természetességét. Rágózónában monolitikus formában préselve a legerősebb koronát/hidat kaphatjuk, teljes vastagságában 400MPa szilárdsággal.

Kizárólag vállas előkészítéssel, és adhezív ragasztással alkalmazható.Oxidkerámia

Két ismert verziója a már kihalóban lévő alumínium-oxid, és a fénykorát élő cirkónium (yttriummal megerősített cirkónium-dioxid). Mindkét anyag váz készítését szolgálja. Vannak próbálozások monolitikus alkalmazásra, de előnytelen esztétikája,és az antagonista durva abráziója miatt ez az irány vakvágánynak bizonyult.

Az alumínium-oxid moláris régióban vázként nem elég erős, és mivel a leplezőanyag nem igazán tapad rá, a front régióban is kiszorította a sokkal szebb lítium-diszilikát.

A cirkónium megbízható vázanyag, biokompatibilitása, és a fognyakak körüli gingiva esztétikája összehasonlíthatatlanul előnyösebb , mint a fém-kerámiák esetében. Az előkészítés és cementezés orvosi szempontból nem tér el a fém-kerámiáétól, így a praxisoknak könnyű átállást bizosít. A fényátersztése minimálisan elmarad a préskerámiáktól, de egyszerűbb ragasztása, és akár a hagyományos preparálási módok alkalmazhatósága a front régióban is közkedveltté teszi. A leplezőkerámia kötése elmarad a fém-kerámiáétól, ezért renkívül fontos a váz anatómikusan redumált modellezése, ami legmegbízhatóbban CAD-CAM technikával kivitelezhető. Laborunkban az Amann Girrbach cég Ceramill CAD-CAM rendszere működik.

Mühl Fogtechnika elérhetőségei

Laborvezető
Mühl Zsolt
+36-30/632-3162
muhlzsolt @ gmail . com

Fogtechnikai adminisztrátor
Weichardt Rebeka
+36-30/632-3164
+36-72/485-403
muhlgyula @ gmail . com

7300 Komló, Pécsi út 1. 2.em.

Szolgáltatásaink

  • CAD/CAM technológia
  • Fémmentes technológiák
  • Implantátum protetika
  • Fémvázas rögzített pótlások
  • Kivehető fogpótlások