Mühl Fogászat, Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő logó


CAD/CAM technológia

CAD/CAM jelentése, előnyei, fogtechnikai labor, CAD/CAM egységek, CNC maróegység, lézeres szkenner, M-Plant modul, szinterkályha, indikációs területek


CAD/CAM jelentése

A CAD-CAM egy angol rövidítés.
CAD jelentése: Computer-Aided Design, CAM jelentése: Computer-Aided Manufacturing
CAD magyar jelentése: számítógép segítségével tervezett, CAM magyar jelentése: számítógép segítségével elkészített 


CAD/CAM előnyei

Cirkónium korona fogpótlás, cirkónium vázElőnyei, hogy a jelenlegi fogászati piacon elérhető legprecízebb pontossággal, tökéletes illesztésű, nanométeres pontosságú, tartósabb, biztonságosabb, természetesebb hatású, esztétikusabb fogpótlások készíthetőek. A cirkónium korona, váz, fogpótlás megjelenésével elengedhetetlen volt a CAD-CAM rendszer kifejlesztése. A cirkónium fogpótlásokkal esztétikusabb fémmentes koronák készíthető, melyek nem okoznak fémallergiát.
Laborunkban mára a CAD/CAM technológia rutineljárássá vált.


Fogtechnikai labor

2010-es fő fogtechnikai beruházásunk az Amann Girrbach cég Ceramill Mall CAD/CAM rendszere, ami tartalmazza digitális munkafolyamat alapjául szolgáló szkennert, a helyben történő faragáshoz szükséges CNC maróegységet, a konstukciós szoftvereket, illetve a cirkónium-dioxid vázak végső szinterezésére szolgáló nagy teljesítményű kemencét. A rendszer különleges képessége, hogy a digitális modellek artikulátorban készülnek, szemben a többi ismert CAD-CAM eljárással, ahol többnyire egy szilikon / viaszharapást beszkennelve csak egy statikus interkuszpidációs helyzetet vesznek figyelembe, itt viszont egy akár egyéni fejecspálya értékekre beállítható digitális Artex artikulátorban dolgozunk, így konstrukcióink nem csak egy kvázi "gipszokludorban" készülnek.


CAD-CAM egységek

CNC maróegység

4 + 1 tengelyes berendezés, egy motorral, és automatikus (pneumatikus) fréz csere rendszerrel. A motor pormentes térben található, a faragókamrától elszeparálva, így idővel por abrázió nem károsítja a berendezést. Nagyteljesítményű elszívással üzemel. A legkisebb marófej átmérője 0.9mm. Faktorált cirkónium-oxid tömbök egyedi zsugorodási értékéhez alkalmazkodik, ismervén a vele egy rendszerbe tartozó szinterkályha paramétereit.

CAM Ceramill Motion CNC maróegység


Lézeres szkenner

A szkenner különlegessége, hogy a laborunkban rendszeresített Artex artikulátort integráltak a felvételi egységbe. A modell és az antagonista digitalizálását követően a centrális relációt is rögzíthetjük, amiből a szoftveres Artex artikulátor dinamikus okklúziót (artikulációt) generál. A tervező modul, ezt követően a pótlandó fogaknak megfelelően anatómikus koronákat tervez, és ennek során az artikulátor meghatározta csücsökvezetéseket figyelembe veszi (egyedi fejecspályák szoftveresen állíthatóak). Az anatómikus formából, akár ideiglenes híd készíthető, ami lepróbálása során ellenőrizhetjük addigi munkánkat, elkerülve a pontatlan cirkónium vázak faragását.
Az anatómikus formából ezt követően visszakalkulálja az ideális leplezőréteg vastagságot, így egy artikulációt szem előtt tartó anatómikusan redukált vázat kapunk (nem lesz sérülékenyen vastag kerámiára szükség). A visszaszámolt leplezést külön viaszból is kifaraghatjuk, rápréseléses technika alkalmazásához.

cad ceramill map 300 manualCAD ceramill map 300 manual 2


M-Plant modul

Egyéni felépítmények készítése, individuális "emergency profile" kialakításával csavaros / cementezett rögzítéshez fém és cirkónium alapanyagból, titán bázisra ragasztva. A szkenner digitalizálja a szilikon ínyt, és ahhoz adaptálja a transzgingivális fej-formát. Egy faragással készül a felépítmény és a rá tökéletesen illeszkedő váz, ha pedig okkluzálisan csavarozható megoldást választunk, a konstrukciónk anatómikusan redukált formában készül, csak leplezni szükséges.
A tervező szoftver alapból anatómikus koronákat kalkulál, amiből az ideális leplezö rétegvastagságot visszaszámolva kapjuk az anatómikusan redukált vázat (vagy, megpréseljük az anatómikus formát, és egy okkluzálisan csavarozható lítium-diszilikát koronához jutunk). A kapott forma a fej + váz összege, ezt vagy így kifaragjuk, és leplezzük (ilyenkor okkluzálisan csavarozható konstrukciót kapunk), vagy szeparáltan faragtathatjuk, de egy időben a fejet és a vázat.

- felépítmény létrehozása
- felépítmény megtervezése
- felépítmény alap megtervezése
- iTero Scan adat importálás

m-plant-modul-egyeni-felepitmeny-keszitese


Szinterkályha

A tervező modul, alapanyag és faragóegység egy rendszerben garantálja a legnagyobb precizitást. A kemence 1450 fokos hőmérsékleten dolgozik előre programozott ciklusokkal.


Indikációs területek:

Koronák, hídpótlások váza: cirkónium-dioxidból, Co-Cr-ból (faragott / laser szinter), titánból, viaszt faragva bármely fémötvözetből öntéstechnikával, kompozitból, lítium-diszilikát üvegkerámiából (Emax - 3 tagig), kiégethető, szájban lepróbálható PMMA-ból, ideiglenes korona / hídanyagból.

Anatómikus koronák, hidak: cirkónium-dioxidból, Co-Cr-ból (faragott / laser szinter), titánból, viaszt faragva bármely fémötvözetből öntéstechnikával, kompozitból, lítium-diszilikát üvegkerámiából (Emax - 3 tagig), kiégethető, szájban lepróbálható PMMA-ból, ideiglenes korona / hídanyagból.

Implantátum felépítmény: hibrid (titán alapra ragasztott) egyéni fejek: cirkónium-dioxidból, titánból, Co-Cr-ból, aranyötvözetből, lítium-diszilikát üvegkerámiából, ideiglenes műanyagból (gingivamanagement céljából).
Occlusalisan csavarozható hibrid koronák és hídpótlások: cirkónium-dioxidból, titánból, Co-Cr-ból, aranyötvözetből, lítium-diszilikát üvegkerámiából, ideiglenes műanyagból (gingivamanagement céljából).
Occlusalisan csavarozható, vagy laterálisan csavarozhat koronák és hídpótlások: szkennelése Ceramill Map 300 szkennerrel, központi gyártás: cirkónium-oxidból, titánból, Co-Cr-ból.

Stégkonstrukciók: TiAl6V4 ortopédiai titánból, hibrid: cirkónium-dioxid, Co-Cr, arany.

Teleszkópkoronák: cirkónium-dioxidból, Co-Cr-ból (faragott / laser szinter), titánból, viaszt faragva bármely fémötvözetből öntéstechnikával.

Betétek, héjak: lítium-diszilikát (Emax), kompozit, arany.

Ideiglenes hidak / koronák: provizóriumoktól nem megszokott pontosság, tartósság, és esztétikum.

Precíziós elhorgonyzások: bármely vázanyagból, wax-up szkennelés alapján.

Press-on technika: a tervezöszoftver alapból anatómikus koronákat kalkulál, amiből az ideális leplező rétegvastagságot visszaszámolva kapjuk az anatómikusan redukált vázat. Az ilyenkor visszaszámított leplezőréteget viaszból kifaragtatva kapjuk a rápréselendő leplezésformát.
Anyaga : Ivoclar Vivadent: Zirpress

Mühl Fogtechnika elérhetőségei

Laborvezető
Mühl Zsolt
+36-30/632-3162
muhlzsolt @ gmail . com

Fogtechnikai adminisztrátor
Weichardt Rebeka
+36-30/632-3164
+36-72/485-403
muhlgyula @ gmail . com

7300 Komló, Pécsi út 1. 2.em.

Szolgáltatásaink

  • CAD/CAM technológia
  • Fémmentes technológiák
  • Implantátum protetika
  • Fémvázas rögzített pótlások
  • Kivehető fogpótlások